poniedziałek, 16 listopada 2015

Klopsiki z indyka z kaszą kuskus i szczypiorkiem :-)

Jesienna wariacja katarowa dopadła i nas :-( niestety długo trzymaliśmy się mocno, ale jednak super mocy to nie mamy:-) Jednak pomimo naszych chwilowych zdrowotnych niedyspozycji apetyt Frankowi dopisuje i chwała za to!  Wczoraj z racji braku sił szybkie i mało składnikowe klopsiki obiadowe ;-) 

Składniki:
2 łyżki mięsa mielonego z indyka 
2 łyżki kaszy kuskus 
Garść posiekanego szczypiorku 
1 duży lub  2 małe pomidory 
Przyprawy: 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki bazylii, 1/3 zabka czosnku,  1/5 małej cebuli 

Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus zalać 3-4 łyżkami wrzątku przykryć i odstawić na 5 minut. Mięso wymieszać z kaszą szczypiorkiem oraz przyprawami. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju kokosowego, czosnek i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, wydrążyć pomidora i środki wrzucić na patelnię tak by powstał taki sosik. Resztę pomidorków pokroić drobno. Wysmażać pomidory i dodać uformowane na klopsiki mięsko. Podpiec i dusić ok.10-15 min i gotowe :-) 

Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz