czwartek, 14 stycznia 2016

Dorsz, ależ oczywiście! Dzisiaj z warzywami w cieście pod postacią wytrawnych muffinów w nowej rybnej odsłonie :)

Składniki:

Suche: 
3 łyżki mąki kukurydzianej, 
2 łyżki mąki pszennej, 
1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
1 łyżeczka ziół do ryb, 
1 łyżeczka tymianku, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre: 
0,5 szklanki mleka roślinnego, 
50 ml oliwy z oliwek, 
1 jajko

Dodatki:
0,5 kawałka polędwicy z dorsza, 
Garść mrożonki: 0,5 marchewki, 1 różyczka kalafiora, kilka fasolek szparagowych

Sposób przygotowania: 
Mokre składniki połączyć razem z mokrymi, osobno suche połączyć z suchymi. Warzywa wcześniej ugotować do miękkości i rozgnieść widelcem. Rybkę (z racji tego, że przygotowywałam i dla nas na obiad rano skropiłam cytryną i oprószyłam przyprawą do ryb) drobno posiekać w kosteczkę. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać warzywa i rybę dobrze wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 180 st. bez termoobiegu.  Gotowe :) Wyszło 8 porcji :]

Smacznego :)!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz