Składniki na ciasto drożdżowe:
0,5 szklanki mleka sojowego
1/3 kostki drożdży
1/4 margaryny
1 jajko
Ok 350 gram mąki (u mnie zwykła pszenna)
Sposób przygotowania:
Jestem szczesciarą i mam w posiadaniu "cudowną" miskę, dzięki której nie muszę zagniatać i wyrabiać ciasta drożdżowego (tego bym nie ogarneła:-) ) więc jako szczęśliwa posiadaczka owej magicznej miski wrzucam do niej drożdże dolewam mleka aby się rozpusciły. Dodaje jajko i rozpuszczoną margarynę. Na koniec mąka. Mieszam łyżka drewnianą do uzyskania jednolitej masy zamykam miskę i wstawiam do gorącej wody:-) ciasto samo rośnie, a jak już jest "wyrobione " miska Strzela i się otwiera :-D znak, że można działać dalej :-)
Składniki na nadzienie:
1 różyczka kalafiora
2 różyczki brokuła
1/4 dużej lub 1/2 małej marchewki (można pokroić w plastry)
1 kulka szpinaku
3 łyżki mięsa mielonego
Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto nam się wyrabia najpierw do garnka wrzuciłam kalafior, brokuł i marchewkę dodałam szczyptę czerwonej słodkiej papryki oraz suszonych jarzyn. Gotowalam ok 10 minut po czym warzywa rozgniotłam widelcem. Mięso mielone razem ze szpinakiem wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z oliwą. Delikatnie je podsmażyłam dodając szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprzu ziołowego. Na koniec wszystko razem wymieszalam i nadzienie gotowe:-)
Nadzienie zawijałam w ciasto formując kluski. Zostawiłam na ok 5 min i pasowała na sitku ok 8-9 minut. Z tej ilości składników wyszły 4 kluski z nadzieniem i 6 zwykłych parowanych :-)
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz