środa, 2 grudnia 2015

Warzywno-mięsne kotleciki duszone w wywarze z jarzyn :-)

Składniki:
3 łyżki mięsa mielonego 
2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę 
2 łyżki zielonego groszku 
2 różyczki kalafiora
2 różyczki brokuła
1 jajko ( u mnie przepiórcze)
Przyprawy: Suszone jarzyny, amarantus ekspondowany, czerwona słodka papryka, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania:
Warzywa obgotować ok 10-15 min z dodatkiem szczypty czerwonej słodkiej papryki, tymianku oraz suszonych jarzyn (wody nie wylewać:))
Warzywa, albo drobno posiekać, albo rozgnieść widelcem (ja rozgniatałam) wymieszać z mięsem. Dodać 2 łyżki amarantusa ekspondowanego 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej tak żeby powstała masa na kotlety. Uformować mi z tej ilości składników wyszły 4 kotleciki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć z obu stron podlać wywarem z warzyw i podusić 5-7 min. Gotowe :)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz