wtorek, 22 grudnia 2015

Świąteczne klimaty - czas start ! Parowana rybka po grecku :]

Składniki:
2 małe polędwice z dorsza ( zakupione w biedzie :))
2 marchewki
1/4 pietruszki
Plaster selera
2 cm białej części pora
2 pomidory
Przyprawy: goździki, kardamon, pieprz ziołowy, 9 ziół do ryb, kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Por posiekać. Wyłożyć na sitko do parowania, położyć na wierzch kilka goździków i liść laurowy. Oprószyć kardamonem i startym na małych oczkach na tarce imbirem. Parować ok. 7-8 min. W między czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić. Wrzucić na odrobinę oleju kokosowego i wysmażać do powstania jednolitej masy. Wrzucić do nich uparowane wcześniej warzywa. Dodać szczyptę pieprzu ziołowego. (goździki i liść laurowy wyjęłam). Polędwicę z dorsza rozmrozić, pokroić na kawałki oprószyć przyprawą 9 ziół do ryb i parować ok 7 min. Przekładać do naczynka warstwami warzywa-ryba-warzywa. Ja powkładałam do małych słoiczków :) Gotowe :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz