środa, 23 grudnia 2015

Świąteczne klimaty ciąg dalszy :-) Teraz na "tapecie" szpinakowe uszka i mini pierożki :-)

Składniki na farsz:
Paczka szpinaku (zakupiony w biedrze) 
3-4 łyżki sera ricotta (znaleziony w Dino)
Przyprawy: gałka muszkatołowa,  plasterek ok 1 cm świeżego imbiru,  0,5 ząbka czosnku, pieprz ziołowy 

Przygotowanie farszu:
Szpinak dobrze wypłukać i zblendować na gladką mase. Dodać ricotta i przyprawy i zblendować. Jezeli jest zbyt rzadki farsz to ja dodalam zmielone płatki owsiane ok 1 łyżki. 

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka wrzątku 
1 jajko
3-4 łyżki oleju (ja dodaje "na oko")

Przygotowanie ciasta:
Zagotować wodę.  Mąkę wymieszać z jajkiem,  dodać wrzątku wymieszać łyżką. Dodac oleju, urobic ciasto. Powinno być jak plastelinka :-) 
(nie wiem dlaczego,  ale nie wychodzi to ciasto mi jak robilam w plastikowej misce. Dlatego zawsze uzywam metalowej miski lub garnka)

Do dzieła i smacznego ;-) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz