niedziela, 20 września 2015

Bo kto powiedział, że muffinki muszą być słodkie? My proponujemy wytrawne muffiny z indykiem i warzywam

28 sierpnia 2015

Muffiny były w dwóch wersjach. Pierwsza dzieciowa bez przypraw, druga dla dużych już przyprawiona :)

1. Wersja dla dzieci:
Składniki:
Surowa pierś  z indyka (drobniutko pokrojona)
2 ziemniaki starte na tarce (grube oczka)
1 marchew (j.w.)
2 różyczki brokuła 
3 jajka
Mąka kukurydziana
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Warzywa sparzone na wrzątku ok 8-10 minut. W misce 3 jajka roztrzepane z odrobiną mleka sojowego i mąki kukurydzianej i dosłownie pół łyżeczki proszku do pieczenia tak żeby powstało dość gęste ciasto. Warzywa (marchew, ziemniaki) wymieszałam z ciastem i indykiem. Porcja starczyła na 12 muffinów. Do połowy na wierzch dołożyłam brokuł. 

Piec ok 30 min w temp. 160 st. (bez termoobiegu)


2. Wersja dla dużych :)
Składniki:
Ryż (około pół woreczka)
Indyk pokrojony (już nie tak drobniutko:))
Mieszanka warzyw (z mrożonki, świeże się skończyły :)
3 jajka
Mleko
Mąka pszenna
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jak w wersji dziecięcej :) Tylko do ciasta dodana odrobina soli, ziół prowansalskich, tymianku, bazylii i oregano :)

Piec ok. 40 min w temp. 160 st. (bez termoobiegu)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz