niedziela, 20 września 2015

Koperkowe kopytka z duszoną piersią z kurczaka z cebulką i marchewką!

Hit ostatnich kulinarnych zmagań Matki Polki :) 

Składniki:
Ziemniaki 
Mąka
Koperek 
Kawałek fileta z kurczaka
0,5 małej cebulki
0,5 ząbka czosnku
Przyprawy: (dr Kaldysz) czerwona słodka papryka, kardamon, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania:
Kopytka:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, dodać troszkę mąki ziemniaczanej reszta zwykłej pszennej (tak żeby ciasto się nie kleiło) Na koniec dodać posiekany świeży lub mrożony koperek. (Niektórzy do ciasta dodają jajko, mi jednak Teściowa kiedyś podpowiedziała, że jajko często powoduje rozwodnienie ciasta i kluski nie chcą się zrobić)

Kurczak:
Drobno pokroić pierś z kurczaka, cebulkę. Mały ząbek czosnku, doprawić odrobiną czerwonej słodkiej papryki, kardamonu, tymianku oraz bazylii. Wymieszać dokładnie i dodać ok 1 łyżki Oliwy z oliwek. Ja odstawiłam na jakieś 30 min (bo Franko marudził;))
Mięsko wrzucić na patelnię tak żeby się ścięło. Podlać wodą i dusić ok. 20-30 min do miękkości.

Smacznego :)!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz