Plusem przygotowywania kaszy na śniadanie jest to, że warto zrobić ją wieczorem żeby stężała tak by rano dało się ją pokroić w kostkę.
Przepis podpatrzony na ala'antkowym jednak odrobinę zmodyfikowany.
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka sojowego
2 suszone daktyle
2 suszone morele
2 suszone śliwki
0,5 małego jabłka
kawałek avocado
Sposób przygotowania:
Kaszę na sitku przelać wrzątkiem! Suszone owoce drobno posiekać. Mleko doprowadzić do wrzenia po czym wsypać kaszę i owoce. Mieszając po 2-3 min dodać jabłko i avocado. Gotować na małym ogniu ok 10-15 min mieszając od czasu do czasu aż mocno kasza napije się mleka (stężeje). Kaszę z owocami należy zblendować! Później przełożyć do miseczki (wcześniej przelanej zimną wodą). Po wystudzeniu wyłożyć na talerz i pod przykryciem schować do lodówki.
Przed podaniem:
Kaszę pokroić w kostkę (najłatwiej mokrym nożem), 1 miękkie kiwi (ja rozgniotłam widelcem (w przepisie na ala'antkowym proponują zblendować) tylko dlatego, że dzięki temu Frankowi łatwiej było spróbować owoca). Ułożyć wcześniej podgrzaną kaszę (np. w kompieli wodnej) na kiwi i podać :)
Smacznego ! :)
Super! Prosze o wiecej dan z typu ´´ sniadanko ´´ :) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń