niedziela, 20 września 2015

Parowane pulpeciki z indyka z ryżem i warzywami.

Składniki:
150 gram zmielonego fileta z indyka
5 łyżek ugotowanego ryżu
Marchewka, Brokuł, Kalafior

Sposób przygotowania:
Warzywa sparzyć około 10 min i drobno posiekać. Wymieszać z ryżem, mięsem dodać 2 jajka przepiórcze (lub jedno małe kurze). Uformować małe pulpeciki. Gotowałam na parze ok. 30 min. 




..bo do gotowania na parze niepotrzebny jest parowar..

Rozpoczynając przygodę z BLW, myślałam, że parowar jest urządzeniem MUST HAVE! Otóż NIE!
Wystarczy zwykłe sitko metalowe, lub koszyczek do parowania (kupiony w sklepie z AGD za całe 15 PLN) :)

Dlaczego warto gotować na parze? 
1. Jedzonko zachowuje więcej składników odżywczych, witamin i minerałów
2. Można wydobyć bardziej naturalny smak poszczególnych składników
3. Potrawy są łatwiejsze do strawienia, dzięki temu, że para zmiękcza poszczególne włókna znajdujące się w jedzeniu.
4. Wszystko pozostaje świeże przez dłuższy czas.
5. Nie potrzeba tłuszczu, czyli jemy zdrowiej. Posiłki są lżejsze
6. Dość szybko można przygotować pełnowartościowy posiłek. 

To tylko kilka zalet gotowania na parze, a jest ich zdecydowanie dużo dużo więcej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz