poniedziałek, 21 września 2015

Bezcukrowe muffinki owocowe, a dla tych starszych cukrowe i czekoladowe.

Z serii deser dziecku też się należy! Byle był zdrowy! 
Franek wchodzi na nowy etap BLW. Chce wszystko to co mamy My! Tak więc jak moje dziecko zobaczyło Męża jedzącego babeczkę oczywiście też chciał! Dlatego postanowiłam zmodyfikować najstarszy znany mi przepis muffinkowy pod kątem Franuśka!

Tak oto powstały bezcukrowe muffinki owocowe.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 małe jajko
50 g. masła
0,5 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce (u nas jabłko i gruszka - mamy sporo zapasów działkowych więc trzeba korzystać z niepryskanych darów Dziadka A.)

Sposób przygotowania:
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Suche składniki połączyć w jednym naczyniu, mokre, czyli mleko z jajkiem i masłem w osobnym. Do mokrych składników wsypać suche (jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki. ciasto ma być gęste, jednak nie polecam mieszać mikserem (muffinki nie lubią gładkiego ciasta!) grudki wskazane :)
Owoce pokroić w kosteczkę (jeżeli są bardzo soczyste można oprószyć bułką tartą (żeby nie rozmokły w trakcie pieczenia (mogą wyjść wtedy zakalce) i delikatnie wymieszać z ciastem.
wyłożyć do foremek piec w temperaturze 200 st bez termoobiegu 25-30 min do suchego patyczka.

Czekoladowe muffnki dla starszaków :D
Składniki:
2 szklanka mąki
1 jajko
100 g. masła
1 szklanki mleka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekolada (u nas gorzka, biała i mleczna po trochę)

Sposób przygotowania:
Jak wyżej. dodatkowo na wierzch można ozdobić kawałeczkami czekolady. Do ciasta dodawałam pokrojoną czekoladę ( jedna kostka na 9 kawałeczków). Piec 20 min w temp 200 stopni bez termoobiegu.

*Co zrobić żeby muffinki nie opadły po wyjęciu z pieca?
Warto po upieczeni uchylić piekarnik i pozostawić je w ciepłym, ale już wyłączonym piekarniki na około 10 min. U nas się to sprawdza :)


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz