środa, 14 października 2015

Biszkopciki z mąki pełnoziarnistej z bakaliami

Ostatnie biszkopciki były ok, ale nie były takie bardzo puszyste jak ja lubię. Dlaczego?  Tylko i wyłącznie z mojego lenistwa ;-) mianowicie ostatnio wszystko robiłam mikserem, dzisiaj troszkę zmieniłam to :-D 

Składniki:
3 jajka (oddzielnie białko i żółtko) 
3 łyżki wody 
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki syropu daktylowego 
Bakalie wg uznania (łyżka rodzynek,  3 daktyle, 2 suszone śliwki) 

Sposób przygotowania:
Bakalie drobno posiekać i zalać wrzątkiem na 20 minut.
Białka z wodą ubić na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka mieszając mikserem na wolniejszych obrotach. Dodać syrop daktylowy nadal mieszając. Mąkę przesiewając przez sito delikatnie mieszamy rózgą. Na końcu delikatnie wymieszać bakalie. Piec w piekarniku na 175. St.z termoobiegiem ok 10-12 minut. (ja cześć zrobiłam bez bakalie a część z ;-)  gotowe. 

Smacznego! :-) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz