wtorek, 6 października 2015

Niedzielne kluseczki śląskie z parowanym kurczakiem i marcheweczką :)

Uff.. Franek śpi, zatem można nadgonić zaległości przepisowe :]

Cały weekend był bardzo intensywny! W sobotę Frankowy basen (zajęcia wróciły po wakacjach) Jupi znowu moje dziecko się wymęczy i anielsko śpi po pływaniu :] Uwielbiam to! Uwielbiam jego radość na widok basenu, Uwielbiam to, że za każdym razem pokazuje jak On wszystko świetnie pamięta! Tak, tak basen polecam każdemu! :) Nawet dla Nas to swojego rodzaju rozrywka :)

Wracając do tematu:

Składniki:
Ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Kawałeczek piersi z kurczaka
0,5 marchewki
Koperek
Przyprawy: Kurkuma, Tymianek, Suszone jarzyny, 

Sposób przygotowania Klusek:
Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść praską. Przełożyć do miski, 1/4 ziemniaków odebrać i rozłożyć na pozostałe 3/4. W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną ugniatać ciasto na kluski (gdyby się kleiło podsypać mąką pszenną - im jej mniej tym kluski będą delikatniejsze, ale ciasto nie może się kleić). Dodać posiekany drobno koperek (jeżeli ktoś nie lubi nie trzeba dawać - Nam posmakowały!) Formować małe kluseczki po czym robić dziurkę. Gotować na wodzie ok 2-3 min tylko nie zbyt długo żeby się nie rozmiękły za bardzo.

Sposób przygotowania kurczaka i marchewki:
Do garnka nalać wody (tak by nie przekraczała wysokości sitka do parowania). Do wody dodałam 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, odrobina tumianku suszonego, suszone jarzyny i kurkuma. Gotowałam na parze pod przykryciem ok 20 min pokrojone w paseczki mięso, a marchewka w słupki.

Gotowe, smacznego :)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz