200 ml mleka sojowego
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 marchewki
2 fasolki szparagowe
3 małe różyczki kalafiora (warzywa oczywiście można dawać wg własnego uznania)
Sposób przygotowania:
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce, kalafior rozdrobnić, fasolkę pokroić. Wrzucić razem do garnka, zalać wodą przyprawiłam odrobiną tymianku, bazylii, ziół prowansalskich i suszonym rozmarynem (wcześniej zioła rozetrzeć w ręce dają wówczas lepszy aromat :)) Gotowałam ok. 10 min. Warzywa odcedzić. Do miski wlać mleko i wymieszać z jajkiem, dodać mąkę kukurydzianą oraz pełnoziarnista tak by ciasto było dość gęste. Na końcu dodać warzywa i delikatnie wymieszać. Smażyłam na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Gotowe. (Z porcji wyszło ok 13 placuszków)
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce, kalafior rozdrobnić, fasolkę pokroić. Wrzucić razem do garnka, zalać wodą przyprawiłam odrobiną tymianku, bazylii, ziół prowansalskich i suszonym rozmarynem (wcześniej zioła rozetrzeć w ręce dają wówczas lepszy aromat :)) Gotowałam ok. 10 min. Warzywa odcedzić. Do miski wlać mleko i wymieszać z jajkiem, dodać mąkę kukurydzianą oraz pełnoziarnista tak by ciasto było dość gęste. Na końcu dodać warzywa i delikatnie wymieszać. Smażyłam na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Gotowe. (Z porcji wyszło ok 13 placuszków)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz