piątek, 2 października 2015

Owocowe muffiny właśnie z pełnoziarnistej mąki.

Wczoraj królowała mąka pełnoziarnista! :)

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 g. masła
0,75 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce (tym razem suszony daktyl, śliwka i gruszka)

Sposób przygotowania:
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Suche składniki połączyć w jednym naczyniu, mokre, czyli mleko z jajkiem i masłem w osobnym. Do mokrych składników wsypać suche (jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki. ciasto ma być gęste, jednak nie polecam mieszać mikserem (muffinki nie lubią gładkiego ciasta!) grudki wskazane :)
Owoce pokroić w kosteczkę (jeżeli są bardzo soczyste można oprószyć bułką tartą (żeby nie rozmokły w trakcie pieczenia (mogą wyjść wtedy zakalce) i delikatnie wymieszać z ciastem.
wyłożyć do foremek piec w temperaturze 200 st bez termoobiegu 25-30 min do suchego patyczka.

Zdjęć brak, bo babeczki się skończyły szybciej niż zdążyłam pstryknąć zdjęcie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz