Syrop daktylowy to idealne słodziwo zamiast "naszego starego poczciwego " cukru. Ja nie potrafię wypić gorzkiej herbaty, czy też mojej ukochanej inki. Jednak staram się ograniczać jego użycie jak tylko się da:-). Syrop daktylowy mniej lub bardziej jest dostępny do kupna w sklepach choćby ze zdrową żywnością, jednak jego cena jest wg spora. A po co przepłacać jak można zrobić samemu ;-) i wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;-)
Składniki:
Suszone daktyle
Woda
Sposób przygotowania:
Suszone daktyle pokroić i zalać wrzątkiem. (owoców użyłam tyle żeby zakryly dno w garnuszku). Wody natomiast tyle żeby zakryły owoce :-). Odstawić na jakieś 40-60 min. Następnie blenderem zmiksować daktyle. Garnek wstawić na kuchenkę na najmniejszy gaz i gotować ok 15-25 min mieszając. Przepuścić masę przez sito. Później do słoiczka i do lodówki :-) tak syrop można przechowywać kilka dni. Gotowe.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz