środa, 14 października 2015

Syrop daktylowy made by Mama :-D

Syrop daktylowy to idealne słodziwo zamiast "naszego starego poczciwego " cukru. Ja nie potrafię wypić gorzkiej herbaty,  czy też mojej ukochanej inki.  Jednak staram się ograniczać jego użycie jak tylko się da:-).  Syrop daktylowy mniej lub bardziej jest dostępny do kupna w sklepach choćby ze zdrową żywnością,  jednak jego cena jest wg spora. A po co przepłacać jak można zrobić samemu ;-)  i wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;-)

Składniki:
Suszone daktyle
Woda

Sposób przygotowania:

Suszone daktyle pokroić i zalać wrzątkiem.  (owoców użyłam tyle żeby zakryly dno w garnuszku). Wody natomiast tyle żeby zakryły owoce :-).  Odstawić na jakieś 40-60 min. Następnie blenderem zmiksować daktyle. Garnek wstawić na kuchenkę na najmniejszy gaz i gotować ok 15-25 min mieszając. Przepuścić masę przez sito. Później do słoiczka i do lodówki :-) tak syrop można przechowywać kilka dni.  Gotowe.

Smacznego! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz