środa, 23 września 2015

Bakaliowe ciasteczka owsiane, czyli coś w sam raz na przekąskę!

..bo skoro obiadu gotować nie trzeba, w domu panuje ład i harmonia to trzeba sobie znaleźć zajęcie, kiedy Franek odsypia swoją ciężką ząbkową noc. Pytacie czemu Mama nie odsypia, no cóż. Mama odeśpi, ale chyba jak już Franko będzie dorosły. Choć stare przysłowie mówi: "Małe dzieci spać nie dają, duże żyć" wierzyć w to? Na ten moment nie wiem, to tylko czas zweryfikuje (mam nadzieję, że u nas się nie sprawdzi i Franek da nam żyć :))!

Składniki:
1 banan
1,5 szklanki płatków owsianych
Garść rodzynek
3 suszone daktyle
2 suszone morele
1 suszona śliwka

Sposób przygotowania:
Ja późnym wieczorem wszystkie bakalie zalałam wrzątkiem i zostawiłam w wodzie do rana (żeby namiękły można nie trzeba - Pamiętać jedynie należy, że jeżeli rodzynki są sodowane to należy je moczyć min. 2godziny). 
Rano: Piekarnik nastawiłam na 180 stopni z termoobiegiem, Banana rozgnieść widelcem wymieszać dokładnie z płatkami i resztą bakalii ( ja bakalie wcześniej posiekałam zwłaszcza morele, śliwkę i daktyle. Rodzynki kwestia gustu można, nie trzeba). Mieszać najlepiej łapką (ze względu na moje kolejne natręctwo - nienawidzę w kuchni mieszać nic ręką robię wszystko w jednorazowych rękawiczkach, ale jak kto woli :)) po wymieszaniu powstałą masę układałam w foremki sylikonowe do muffinek tak na ok. 1 cm. Piec ok. 10 min. Pozostawić w foremkach do wystudzenia. Ja zostawiłam w otwartym już wyłączonym piekarniku i czekam! :)

Smacznego ! :)

Potem dam znać czy Nam smakowały, choć pachą cudownie już w całym domu!




2 komentarze:

  1. Już jakis czas chodzą za mną takie ciasteczka owsiane tylko boję się że będą zbyt twarde dla mojego maluszka, że sobie z nimi nie poradzi, będzie się ksztusić....Do tej pory serwowałam raczej miekkie, łatwe do rozgniecenia dziąsełkami potrway, czyt. warzywa... ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika bardzo przepraszam, ale ta gorączka przedświąteczna niestety porwała mnie strasznie :-) ciasteczka sa miękkie pod warunkiem trzymania w pojemniczku. Zapraszam na FB www.facebook.com/frankoweblw

      Usuń